Triphala – oczyszczająca mieszanka ziołowa

Triphala, określana przez wielu fundamentem medycyny Ajurwedyjskiej, stanowi kompozycję trzech roślin, składających się na nią w równej proporcji. Amalaka (dokładniej liściokwiat garbnikowy) to pochodzący z Azji owoc, wykazujący silne działanie antybakteryjne oraz antywirusowe. Bibhitaki (terminalia belerica) należy z kolei do ziół wpływających korzystnie na funkcjonowanie takich organów, jak serce czy wątroba; równocześnie bardzo pozytywnie oddziałuje na struny głosowe i narząd wzroku. Haritaki (czyli migdałecznik chebułowiec) jest natomiast rośliną stosowaną w leczeniu schorzeń układu trawiennego oraz oddechowego. Ta potrójna kombinacja znana jest mistrzom Ajurwedy od dawien dawna, jednak dopiero od pewnego czasu zaczyna zdobywać rosnącą popularność wśród szerszego grona odbiorców.

jeden ze składników triphali
fot. Citypeek, źródło: http://commons.wikimedia.org/, licencja: Creative Commons

Dzięki wykorzystaniu najlepszych właściwości trzech roślin wchodzących w skład Triphali, może być ona traktowana jako naturalny preparat, regulujący pracę całego systemu, jakim jest ludzki organizm. Badania, mające na celu sprawdzenie jej wpływu na układ odpornościowy, wykazały, iż ma ona działanie stymulujące jego pracę. Wiąże się to z faktem, iż stosowanie tej kombinacji ziół ma największe znaczenie dla naszych procesów trawiennych. Jak powszechnie wiadomo z nauk Ajurwedy, podstawą zapewniającą zdrowie jest właściwe funkcjonowanie układu pokarmowego, a prawidłowe działanie jelit wzmacnia naszą odporność.

Dlaczego działanie Triphali może wpłynąć korzystnie na nasze zdrowie? Otóż stosowanie tej mieszkanki ziół prowadzi do zmian polegających na odnowieniu wyścielającego przewód pokarmowy nabłonka, umożliwiając organizmowi szybsze i skuteczniejsze trawienie. W łagodny sposób usuwa ona również toksyny z układu trawiennego oraz wspiera funkcjonowanie jelit, wzmacniając ich perystaltykę i doprowadzając do skutecznego oczyszczenia jelita grubego. Jak się okazuje, preparat ten zapobiega bolesnym skurczom, niejednokrotnie towarzyszącym procesowi trawiennemu. Wiąże się to również z jego silnym działaniem rozkurczowym, które wpływa na obniżenie ciśnienia w organizmie.

Mieszanka z Amalaki, Bibhitaki i Haritaki wspiera więc trawienie, oczyszcza układ pokarmowy, przynosi ulgę w zaparciach i gazach, może przyczynić się także do leczenia cukrzycy czy problemów ze wzrokiem. Pomaga w przypadku takich dolegliwości układu trawiennego jak: wzdęcia, zgaga, niestrawność, zatrucia, skurcze jelit, zespół wrażliwego jelita czy też nagromadzenie w organizmie nadmiaru toksyn. Oprócz tego możemy usłyszeć o jej skutecznym działaniu w spowalnianiu procesu starzenia się naszego ciała – wpływa korzystnie na funkcjonowanie oczu, wzmacnia głos i poprawia ogólną kondycję pozostałych narządów. Potwierdzone opiniami jej użytkowników zdaje się być również odchudzające działanie Triphali.

Forma preparatu przyjmuje różne postacie: od wersji sproszkowanej, przez kapsułki, po syrop, który jest jak dotąd najpopularniejszy. Każdy z konsumentów odnajdzie więc coś dla siebie. Warto jednak wspomnieć, iż według najnowszych badań Triphala w płynie jest najskuteczniejsza. Dawkowana w tej formie nie traci swoich cennych właściwości.

Chociaż mieszanka trzech rodzajów ziół dopiero dociera do szerszego grona odbiorców, a jej wszystkie właściwości nie są do końca poznane, z całą pewnością (w przypadku problemów z trawieniem czy innych dolegliwości) stanowi opcję wartą przetestowania i przekonania się o jej skuteczności.