Rumianek pospolity

Niepozorny i bardzo powszechny, jest jedną z najbardziej cenionych roślin kosmetycznych i leczniczych. Chętnie korzysta z niego i medycyna naturalna, i kosmetyka. Rumianek pospolity jest w tych dziedzinach chętnie wykorzystywany od lat. Na czym polega jego fenomen?

rumianek pospolity

Rumianek pospolity, znany głównie z charakterystycznych koszyczków kwiatowych, jest rośliną bardzo popularną i często spotykaną w Europie, Azji, Australii oraz w Ameryce Północnej. Rośnie dziko, często jest też spotykany jako roślina uprawiana na nasłonecznionych poletkach. W kosmetyce i lecznictwie korzysta się z jego koszyczków kwiatowych. To w nich znajduje się tak cenny dla zdrowia i urody olejek lotny, który przyspiesza proces gojenia się ran oraz ma silne właściwości przeciwzapalne.

Kosmetyka chętnie sięga po olejek z rumianku. Jest on następnie wykorzystywany w kremach oraz w płynach do twarzy. Można z niego stworzyć mydło oraz płyn do kąpieli. Jako naturalny kosmetyk rumianek pospolity ma wszechstronne zastosowanie. Jest częstym składnikiem maseczek kosmetycznych, a jego pozytywny wpływ na skórę jest wysoko ceniony. To rumianek pozwala ją dokładnie oczyścić, sprzyja również jej regeneracji. Może być również z powodzeniem stosowany do pielęgnacji włosów. Znane są jego właściwości rozjaśniające włosy.

Dodatkowym plusem stosowania rumianku w pielęgnacji włosów jest to, że zwiększa on nie tylko ich połysk, ale również ich elastyczność. Po ten wyjątkowy twór natury chętnie sięga również medycyna naturalna. Tu rumianek pospolity świetnie sprawdza się jako skuteczny lek pomocny w walce z napięciem nerwowym oraz jako środek pomocny w walce z bezsennością. W przypadku dzieci może się on okazać skutecznym lekiem łagodzącym problemy związane z kolką.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.