Pokrzywa

Powszechna w naszych lasach roślina może drażnić swymi niezwykłymi właściwościami. Parzy, kłuje, a ci, którzy kochają spacery po leśnych chaszczach mogą mieć z nią dość przykre doświadczenia. Warto jednak pamiętać, że pokrzywa zwyczajna to roślina mogąca pomóc człowiekowi w wielu ważnych kwestiach. Od dawna znana jest jako wspaniała przyprawa, ceniona jest też ze względu na swe lecznicze właściwości.

pokrzywa zwyczajna
fot. Dinkum, źródło: http://commons.wikimedia.org/, licencja: Creative Commons

To ziele zawiera ogromne ilości witaminy C oraz takich witamin, jak witaminy z grupy B czy witamina K. Znaleźć można w pokrzywie i karoten, i cenne dla ludzkiego zdrowia kwasy organiczne. Wiadomo, że pokrzywa obfituje w tak ważne dla ludzkiego organizmu składniki mineralne, jak żelazo, magnez, wapń czy też mangan. W efekcie pokrzywa jako naturalny lek pozwala na poprawę stanu krwi, korzystnie wpływa też na nerki. Pokrzywa poprawia też pracę jelit, ma zbawienny wpływ na wątrobę oraz na wydzielanie soków trawiennych. Znajdujące się w niej witaminy oraz składniki mineralne sprawiają z kolei, że pokrzywa doskonale wzmacnia organizm. Z tego też względu jest uznawana za jeden z najskuteczniejszych środków w walce z przemęczeniem wiosennym.

Pokrzywa może sprawdzić się jako zioło o wyjątkowych właściwościach, może być też wykorzystana jako zdrowa i ciekawa przyprawa. Jeszcze nie tak dawno liczne były przepisy, które pozwalały na dość wszechstronne wykorzystanie tej rośliny w kuchni. Dziś korzysta się z niej w ten sposób rzadziej. Warto jednak pamiętać, że świeże ziele pokrzywy może stać się idealnym dodatkiem do zup jarzynowych. Pokrzywa świetnie pasuje i do szpinaku, i do dań z ziemniaków. Dość szerokie zastosowanie znalazła ta roślina w kuchni francuskiej. To znana jest jako ważny składnik licznych sałatek, a jej liście wchodzą często w skład farszu do francuskich naleśników.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.