Melisa

Znana na całym niemal świecie jako roślina o leczniczych właściwościach, może sprawdzić się także jako świetna przyprawa. Szanowana i w polskiej kuchni, ma bez wątpienia niezwykłą moc. Czym może zaskoczyć nas melisa lekarska? Co warto wiedzieć na temat jej niezwykłych właściwości?

melisa

Melisa lekarska jest rośliną, która pochodzi najpewniej z rejonów śródziemnomorskich. W tym regionie melisa wykorzystywana była już w czasach starożytnych, tu też można było spotkać się z jej największymi skupiskami. Znana i ceniona jest jednak już w całej Europie, wielkie zainteresowanie tą rośliną można odnotować także w niektórych regionach Azji.

Popularność melisy nie powinna dziwić. W liściach tej rośliny znajdują się cenne dla ludzkiego zdrowia olejki lotne, garbniki oraz gorycze. Ci, którzy sięgają dodatkowo po świeże liście tej rośliny, mogą liczyć na potężną porcję witamin. W jaki sposób melisa wpływa na stan naszego zdrowia? Przede wszystkim ta roślina doskonale poprawia trawienie i pobudza apetyt. Znana i ceniona jest jako naturalny lek na uspokojenie oraz środek pozwalający na walkę z migrenami. Melisa lekarska może też pomóc tym, którzy mają problemy z ciśnieniem.

Świeże liście melisy mogą się też sprawdzić jako zdrowa, pełna witamin przyprawa. Melisa idealnie pasuje do sałatek oraz do większości zup i sosów. Można dodać ją do potraw z grzyb ów lub dań rybnych. Ci, którzy chętnie jedzą mięso z rusztu, mogą wykorzystać sprawdzony przepis na ryż idealnie pasujący do mięs serwowanych w ten sposób. Ma on ciekawszy smak w chwili, gdy doda się do niego kilka świeżych listków melisy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.