Czosnek

Czosnek pospolity (łac. Allium sativum, ang. garlic) to doskonale wszystkim znane warzywo, przyprawa i roślina lecznicza, używana zarówno w celach kulinarnych jak i medycznych od siedmiu tysięcy lat. Choć wywodzi się ze środkowej Azji, to jego dobroczynne właściwości cenili sobie już starożytni Egipcjanie, a z czasem uprawy czosnku stały się powszechne w Europie i na wszystkich pozostałych kontynentach. (W średniowieczncyh polskich wsiach świetnie sprawdzał się też przy odpędzaniu złych duchów i zwalczaniu uroków rzucanych przez czarownice :P)

czosnek pospolity i wyciskarka

fot. Lee Kindness, źródło: http://commons.wikimedia.org/, licencja: GNU

Dziś, dzięki tabletkowym suplementom diety zawierającym substancje czynne z czosnku, możemy cieczyć się jego ochronnym i leczniczym działaniem nawet jeśli nie przepadamy za jego ostrym smakiem i zapachem. A dlaczego warto?

Nie daj się grypie

Czosnek pomaga zwalczyć przeziębienie i hamuje rozwój wirusów odpowiedzialnych za grypę. Regularnie spożywany (np. w formie świeżo wyciśniętego soku) działa profilaktycznie, podwyższając naszą odporność. Jeśli już zachorowaliśmy, obniża gorączkę i pomaga się porządnie wypocić.

W okresach dużej zachorowalności na grypę warto więc sięgać po czosnek zapobiegawczo – znacznie lepiej się chronić, niż potem wydawać grube pieniądze na leki nadwyrężające wątrobę i zwalczające wyłącznie objawy. Zalecana dzienna dawka to około 3-5 gramów. Jeśli trudno nam wypić świeży sok, możemy – dla zneutralizowania ostrego smaku i nieprzyjemnego oddechu – popić jeden czy dwa ząbki szklanką mleka (rano i wieczorem). Ważne przy tym, aby wymieszać czosnek i mleko już w ustach, a nie popijać dopiero po przełknięciu. Mleko im tłustsze, tym lepsze. W sprzedaży znajdziemy też tabletki i krople oparte na substancjach czynnych z czosnku.

Sięgnij po naturalny, łagodny antybiotyk

Czosnek wykazuje działanie antygrzybicze, przeciwbakteryjne i przeciwrobacze, dzięki czemu znajduje zastosowanie w leczeniu szeregu dolegliwości. Sprawdza się w walce z zakażeniami jamy ustnej (takimi jak pleśniawka wywołana drożdżami) i górnych dróg oddechowych (przewlekły katar), przez co warto dodawać ekstrakt z czosnku do pasty do zębów lub płynu do płukania jamy ustnej.

Zwalcza groźne paciorkowce (mogące wywołać m.in. za zapalenie gardła czy płuc), gronkowce (np. infekcje dróg moczowych u kobiet) i mikobakterie (gruźlica).

Zapobiegaj chorobom serca

Wiele wyników badań wskazuje, że czosnek obniża poziom cholesterolu we krwi, leczy miażdżycę, a także pomaga w redukowania nadciśnienia tętniczego (hipertensji). Regularnie przyswajany chroni nas więc przed chorobami serca, takimi jak zawał, choroba wieńcowa i choroby układu sercowo-naczyniowego. Poza tym m.in. także przed udarem mózgu.

Inne zastosowania czosnku:

pobudza produkcję soku żołądkowego
jako przeciwutleniacz chroni wątrobę
zmniejsza ból w trakcie miesiączki
w formie lewatywy leczy owsicę
w formie irygacji łagodzi rzęsistkowe zapalenie pochwy

Główną substancją czynną w czosnku jest alliina. Poza tym zawiera on m.in. bogactwo witamin z grupy B, witaminę C, związki wapnia, fosforu, żelaza i magnezu, oraz flawonoidy i flawony.

Dodaj komentarz