Cebula

Cebulę jadalną znamy wszyscy. Jest to roślina dwuletnia lub wieloletnia, wytwarzająca płytko pod ziemią kulistą lub nieco spłaszczoną cebulę, natomiast nad ziemią wiązkę liści (szczypior). Choć to bylina, uprawiana jest jako roślina jednoroczna. Ojczyzną cebuli jest prawdopodobnie środkowa lub zachodnia Azja. Odmiana nazywana szalotką pochodzi natomiast z Azji południowo-wschodniej. Część jadalną cebuli tworzą mięsiste pochwy liściowe w kolorze białym, fioletowym lub żółtym.

cebula

 

Cebula jest podstawową przyprawą w kuchni. Dodajemy ją do zup, potraw mięsnych, sałat, przetworów konserwowych, dań duszonych, pieczonych, warzyw, sosów, jajek, pasztetów, kanapek. Spożywamy także na surowo. Powszechnie znane są właściwości zdrowotne tej rośliny. Do celów leczniczych wykorzystuje się świeże cebule, ponieważ zawierają one związki siarkowe, dwupeptydy i olejek eteryczny, nadający warzywu specyficzny gorzkawy smak i aromat. W cebuli znajdziemy także śluzy, pektyny, saponiny trójterpenowe, witaminy (C, B, E i K), beta-karoten, sterole, sole mineralne oraz flawonoidy.

Cebula zaliczana jest do rodziny amarylkowatych. Bogata w różne związki podnosi odporność organizmu, zapobiega nowotworom, łagodnie obniża poziom cukru i ciśnienie krwi. Wykazuje ponadto właściwości grzybobójcze, przeciwbakteryjne, przeciwalergiczne, przeciwwirusowe i przeciwmiażdżycowe. Łagodzi stany zapalne górnych dróg oddechowych oraz przewodu pokarmowego. Syrop z cebuli z dodatkiem miodu działając wykrztuśnie leczy suchy i męczący kaszel. Przy trudno gojących się ranach, czyrakach, ropniach i owrzodzeniach pomocne są okłady z gotowanej lub pieczonej cebuli. Natomiast w chorobach reumatycznych warto stosować miazgę w postaci okładu. Plasterek świeżej cebuli przyłożony w miejscu ukąszenia przez osę lub lekkiego oparzenia łagodzi ból. Działanie bakteriobójcze cebula wykazuje nie tylko podczas jedzenia, ale również w trakcie krojenia lub miażdżenia. A co robić, gdy nie możemy pohamować łez w trakcie obróbki cebuli? Najlepiej obierać ją pod zimną wodą albo umieścić na dziesięć minut w zamrażalniku.

Na podst.: Koniuszy E., Cebula. „Aura” 2014 nr 1. Dod.: „Zioła a Zdrowie” nr 185.

Dodaj komentarz