Najprościej rzecz ujmując, krystalizator laboratoryjny pozwala przeprowadzić proces krystalizacji. To nowoczesny sprzęt, jaki jest doceniany na rynku. Co ciekawe, producenci oferują różnorodne typy krystalizatorów, które mają ciekawe funkcje i zastosowania. Najważniejsze jest to, aby spełnić oczekiwania użytkownika. Jaki model krystalizatora wybrać? O czym warto wiedzieć? Czym cechuje się to naczynie? Jakie ma właściwości?
Krystalizator laboratoryjny
Wyróżniamy dwa rodzaje krystalizatorów. Są to krystalizatory szklane i specjalne aparaty, stosowane w przemyśle. Szklany model przypomina kształtem zlewkę, jednak wysokość naczynia od średnicy podstawy jest znacznie mniejsze. Doskonale sprawdza się przy odparowaniu rozpuszczalnika, zachowują komfort i wygodę stosowania. Krystalizator laboratoryjny to naczynie płaskie, gdzie stosunek średnicy dna do wysokości ścianek bocznych zlewki wynosi 3:1. Jeśli chodzi o pojemność, producenci oferują przedział od 20 do 3500 ml. Urządzenie posiada lub nie posiada wylewu. Średnica z kolei bazuje na zakresach od 40 do 230 mm. Chętnie stosowane jest szkło borokrzemowe lub szkło duran. Te naczynka odznaczają się wysoką jakością na zmienne temperatury, działanie zasad i kwasów.
Szeroki wybór
Warto podkreślić, że krystalizator może posiadać różne konstrukcje. Przykładowo dobierzemy modele z automatyczną termoregulacją, z mieszadłem, czy z układem utrzymującym zadaną prężność pary rozpuszczalnika. Różnego rodzaju profesjonalny krystalizator laboratoryjny kupimy w DanLab, w internetowym sklepie z szerokim asortymentem.