Zioła w przygotowaniu do wiosny

Wiosenne powietrze powoli daje o sobie znać. Czuć napływające ciepło i budzącą się do życia przyrodę. Choć na większość ogrodowych porządków jest jeszcze zbyt wcześnie, niektóre z czynności najlepiej zacząć od zaraz. Dotyczy to przede wszystkim wczesnego wysiewu ziół z nasion, które potrzebują czasu, by wykiełkować. Dzięki temu, wysadzone do gruntu wiosną lepiej zniosą warunki panujące na zewnątrz.

wiosna

Jak przygotować podłoże?

Na rynku ogrodniczym dostępnych jest bardzo wiele rodzajów podłoża przeznaczonego do uprawy określonych gatunków roślin. Zazwyczaj wystarczy zastosowanie uniwersalnego, które zapewnia roślinom odpowiednie warunki. Najważniejsza jest dobra przepuszczalność powietrza, lekkość i żyzność. Właściwa struktura zapobiegnie gniciu lub przesuszeniu korzeni wrażliwszych roślin.

Kiedy już udało nam się znaleźć dobrej jakości podłoże, należy wybrać doniczkę. Zarówno wielkość, jak i kształt odgrywają kluczową rolę. Zbyt duża doniczka spowoduje nadmierny rozrost korzeni rośliny, zbyt mała – jej marnienie. Kolejnym krokiem jest przygotowanie drenażu. Mogą posłużyć do tego zarówno gotowe mieszanki, jak i nawet kawałki np. pokruszonej cegły. Gdy stosujemy te drugie rozwiązanie konieczne jest dokładne oczyszczenie lub wygotowanie materiału, który posłuży za drenaż. Pozwoli to uniknąć sprowadzenia wraz z kawałkami cegły pasożytów z zewnątrz.

Temperatura, podlewanie i nawożenie

Rośliny zielarskie, takie jak szałwia czy mięta, nie wymagają wysokiej temperatury kiełkowania. Aby przyspieszyć rozwój rośliny wystarczy przykryć doniczkę folią. Tutaj również zalecana jest ostrożność, ponieważ zbyt duża wilgotność gleby doprowadzi do gnicia nasion. Optymalne jest zastosowanie folii z kilkoma niewielkimi otworami dla lepszej cyrkulacji powietrza.
Zazwyczaj zioła nie wymagają specjalnego nawożenia. Gdy roślina będzie wymagała przesadzenia do większej doniczki, bądź na zewnątrz, można dodać kompostu. Dostarczy to roślinie cennych substancji odżywczy i w naturalny sposób przyspieszy wzrost.

Zbiór i suszenie

Po kilku miesiącach z niewielkich sadzonek można otrzymać bujną roślinę gotową do wykorzystania. Domowe uprawy pozwalają na dostęp do świeżych liści i kwiatów przez cały rok. Suszenie powinno odbywać się w warunkach sprzyjających zachowaniu cennych, leczniczych właściwości roślin. Najlepiej do tego celu nadają się miejsca suche, ciepłe i przewiewne, osłonięte od słońca i kurzu.

W ten sposób, dzięki odrobinie cierpliwości, otrzymamy zdrowe i smaczne surowce do sporządzania domowych naparów. Niektóre z ziół doskonale nadają się także jako dodatek do ciast, sałatek oraz przyprawiania różnego rodzaju potraw. Możliwości zależą jedynie od wyobraźni.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.