Encyklopedia Ziół

Acerola -  naturalna witamina C

Acerola - naturalna witamina C

Malpigia granatolistna (Acerola) to wiecznozielony krzew bądź niewielkie drzewko, z którego wyrastają małe, czerwone, lekko kwaśne owoce. Istnieje prawdopodobieństwo, że nasiona tej rośliny przetransportowali z wysp karaibskich Indianie, którzy już w cza...
Arnika górska

Arnika górska

Arnika górska ( łac. Arnica montana L) to roślina z rodziny astrowatych, występująca także pod innymi popularnymi nazwami jak: kupalnik górski, pomórnik oraz tranek górski. Obszar występowania rośliny Występuje licznie na terenach górskich i podgórskic...
Bylica

Bylica

Znane i cenione ze względu na swe właściwości zioła są chętnie stosowane w polskich kuchniach. Wśród tych wyjątkowych roślin znajduje się również bylica boże drzewko, która – znana i powszechna obecnie w Polsce – pochodzi z odległych terenów Azji Mniejsz...
Cebula

Cebula

Cebulę jadalną znamy wszyscy. Jest to roślina dwuletnia lub wieloletnia, wytwarzająca płytko pod ziemią kulistą lub nieco spłaszczoną cebulę, natomiast nad ziemią wiązkę liści (szczypior). Choć to bylina, uprawiana jest jako roślina jednoroczna. Ojczyzną cebuli...
Czosnek

Czosnek

Czosnek pospolity (łac. Allium sativum, ang. garlic) to doskonale wszystkim znane warzywo, przyprawa i roślina lecznicza, używana zarówno w celach kulinarnych jak i medycznych od siedmiu tysięcy lat. Choć wywodzi się ze środkowej Azji, to jego dobrocz...
Czosnek niedźwiedzi

Czosnek niedźwiedzi

Wiedza o dobroczynnym działaniu czosnku pospolitego na zdrowie człowieka jest od dawna znana. Jednak o jego dzikiej odmianie, czosnku niedźwiedzim można było w Polsce usłyszeć dopiero niedawno, mimo że roślina ta rośnie w lasach i w pobliżu rzek, i od...
Czystek

Czystek

Czystek. Nazwa mówi wszystko, a jednak nadal roślina ta jest mało znana. Jeśli jednak raz pozna się działanie czystka, wtedy już nigdy więcej nie wróci się do zwykłych herbat czy naparów ziołowych. Czystek jest rodzajem krzewu występującym w ponad pięćdz...
Dziurawiec

Dziurawiec

Ten niski półkrzew o charakterystycznych, żółtych kwiatach, od dawna zaliczany jest do grona wyjątkowo popularnych roślin leczniczych. Dziurawiec zwyczajny, bo o nim mowa, z pewnością zasługuje na uwagę. Jak można skorzystać z jego leczniczych właściwości?...

Gojnik - herbata górska

Herbata Górska, Szałwia Libańska, Herbatka pasterzy, Żelazne ziele. To tylko niektóre z licznych określeń gojnika. Nazwy naparu z owej rośliny endemicznej z Bałkan są bardzo różnorodne, jednak najprostsza z nich – gojnik – w sam raz oddaje charakter tego ...
Gotu kola (wąkrotka azjatycka)

Gotu kola (wąkrotka azjatycka)

Gotu kola (wąkrotka azjatycka - centella asiatica) to roślina od tysięcy lat używana w Indiach, Chinach i Indonezji do leczenia szeregu dolegliwości oraz zapobiegania procesom starzenia się skóry. W niektórych częściach Azji nazywana jest "źródłem życia" (foun...
Jagody Acai – egzotyczne i zdrowe owoce

Jagody Acai – egzotyczne i zdrowe owoce

Przez niewprawnego obserwatora jagody acai mogą być pomylone z borówką amerykańską, jednak mimo podobnego wyglądu jagody posiadają o wiele więcej właściwości zdrowotnych i kosmetycznych. Są też trudniej dostępne w Europie, ponieważ szybko przejrzewają w ...
Jagody Goji - zdrowe i smaczne (podserwis)

Jagody Goji - zdrowe i smaczne (podserwis)

Pochodzące z Azji jagody goji zalewają europejski rynek, ciesząc się uznaniem zarówno ze strony specjalistów medycyny naturalnej, jak i ogromnym zainteresowaniem koncernów kosmetycznych. Nic dziwnego, bo właściwości tych czerwonych owoców znane były już k...
Jagody Maqui

Jagody Maqui

Jagody Maqui są smacznymi owocami, pochodzącymi z Ameryki Południowej. Udowodniono naukowo, że posiadają one najwięcej przeciwutleniaczy spośród wszystkich owoców. Oprócz samych owoców, przetwarza i spożywa się również łodygi oraz liście, które pomagają n...
Ksylitol - cukier brzozowy

Ksylitol - cukier brzozowy

Każdy od czasu do czasu lubi sięgnąć po coś słodkiego. Wiele osób nie potrafi zrezygnować z dodawania łyżeczki cukru do herbaty. Jednak nie od dziś wiadomo, że cukier ma niekorzystny wpływ na zdrowie, a w dużej ilości powoduje odkładanie zbędnych kilogr...
Lapacho - herbata z kory

Lapacho - herbata z kory

Lapacho to nazwa drzewa oraz jego kory, z którego możemy uzyskać coraz bardziej ostatnimi czasy popularny wywar na herbatę. Doskonale sprawdza się w zwalczaniu wielu ciężkich chorób, pomaga nawet w walce z nowotworami. Usuwa z organizmu groźne toksyny,...
Lebiodka Pospolita (oregano)

Lebiodka Pospolita (oregano)

Lebiodka pospolita to nic innego jak znane nam wszystkim oregano ( łac.Origanum Vulgare ). Jest to roślina występująca pod wieloma nazwami: lebiodka pospolita, macierzyca, macierduszka, macierzanka wysoka, dziki majeranek. Występowanie lebiodki zwyc...
Melisa

Melisa

Znana na całym niemal świecie jako roślina o leczniczych właściwościach, może sprawdzić się także jako świetna przyprawa. Szanowana i w polskiej kuchni, ma bez wątpienia niezwykłą moc. Czym może zaskoczyć nas melisa lekarska? Co warto wiedzieć na tem...
Mniszek Lekarski

Mniszek Lekarski

Jak wygląda mniszek lekarski? Roślina ta należy do najbardziej charakterystycznych cech naturalnego krajobrazu. Mniszek lekarski, choć posiada liczne właściwości lecznicze, uważany jest za trudny do zwalczenia chwast. Ziele to osiąga wysokość do 30 cm w...
Nagietek

Nagietek

„Nagietek lekarski - Twój domowy, zielony lekarz” Roślina o sympatycznej nazwie Nagietek lekarski przywędrowała do nas z rejonów śródziemnomorskich i zgodnie z nazwą pomaga naszemu zdrowiu niczym lekarz. Tego popularnego zioła można używać w wielu naszych...
Nasiona chia (szałwia hiszpańska)

Nasiona chia (szałwia hiszpańska)

Zdrowa dieta jest podstawą profilaktyki wielu chorób. Powinna się ona opierać na naturalnych i jak najmniej przetworzonych produktach, głównie pochodzenia roślinnego. Panującą obecnie modę na zdrowe odżywianie wykorzystują producenci zdrowej i ekologicz...
Ostropest

Ostropest

Ostropest Plamisty jest rośliną, która przypomina z wyglądu chwast, jakich wiele na naszych podwórkach. Składa się z grubej, prostej łodygi, liści, których brzegi są dosyć mocno kolczaste, oraz z kwiatu koloru purpurowego i owocu. Widząc ją większość...

Pelargonia afrykańska - na wzmocnienie odporności

W Afryce występuje 125 gatunków pelargonii. Jednym z nich jest pelargonium sidoides, czyli tak zwana pelargonia afrykańska. Jej liczne właściwości lecznicze sprawiają, że tę pochodzącą z Afryki Południowej roślinę bardzo często wykorzystuje się w celach m...
Pokrzywa

Pokrzywa

Powszechna w naszych lasach roślina może drażnić swymi niezwykłymi właściwościami. Parzy, kłuje, a ci, którzy kochają spacery po leśnych chaszczach mogą mieć z nią dość przykre doświadczenia. Warto jednak pamiętać, że pokrzywa zwyczajna to roślina mogąca po...
Propolis

Propolis

O tym, że miód pszczeli jest jednym z najzdrowszych produktów dla człowieka, wiadomo od wieków. Jednak od pracowitych mieszkańców uli dostajemy jeszcze jeden cenny produkt: propolis, czyli kit pszczeli. Używał go najsłynniejszy starożytny lekarz grecki – H...
Rozmaryn Lekarski

Rozmaryn Lekarski

Rozmaryn lekarski ( łac. Rosmarinus officinalis) to roślina pochodząca z terenów basenu Morza Śródziemnego. Z uwagi na swoje właściwości rozmaryn jest bardzo popularną w uprawie rośliną ziołową na całym świecie.   Jak uprawiać rozmaryn? Do p...
Rumianek pospolity

Rumianek pospolity

Niepozorny i bardzo powszechny, jest jedną z najbardziej cenionych roślin kosmetycznych i leczniczych. Chętnie korzysta z niego i medycyna naturalna, i kosmetyka. Rumianek pospolity jest w tych dziedzinach chętnie wykorzystywany od lat. Na czym polega jeg...
Ruta Zwyczajna

Ruta Zwyczajna

Ruta zwyczajna ( łac. Ruta graveolens L.) to roślina występująca przeważnie w tropikach i subtropikach. Roślina ta pochodzi z terenów Bałkanów (Bułgaria, Albania, Krym). Rodzina rutowatych z której pochodzi ruta zwyczajna, liczy około tysiąc sześćset gat...
Skrzyp polny

Skrzyp polny

Skrzyp polny (łac. Equisetum arvense) roślina ta często traktowana jest przez nas jak chwast. Występuje ona w polskim klimacie, na terenie całego kraju jest bardzo pospolita. Możemy ją spotkać praktycznie wszędzie np. na różnego rodzaju uprawach oraz gleba...
Śliwa tarnina w kuchni i medycynie

Śliwa tarnina w kuchni i medycynie

Tarnina jest ciernistym, dorastającym do trzech metrów wysokości, krzewem o gęstym pokroju. Właściwa nazwa tej rośliny brzmi śliwa tarnina, jednak przyjęło się nazywać ją po prostu tarniną. Śliwa tarnina należy do rodziny różowatych i występuje w str...
Sok z brzozy

Sok z brzozy

Oskoła zwana inaczej Sokiem z brzozy. Sok w postaci gęstego półprzezroczystego płynu, pozyskiwany jest wczesną wiosną z pnia drzewa, jest on skarbnicą witamin i soli mineralnych. Mimo iż najwięcej właściwości zdrowotnych posiada płyn pozyskiwany bezpośrednio ...
Spirulina

Spirulina

Niewielka wręcz niepozorna, kryjąca w sobie prawdziwą moc i dobrodziejstwo dla zdrowia – mikralga z grupy sinic, spirulina, jest prawdziwym odkryciem samych dobrodziejstw. Nic dziwnego, że jej popularność oraz zastosowanie rośnie w tak dynamicznym tempie. ...
Stewia - zdrowy zamiennik cukru (podserwis)

Stewia - zdrowy zamiennik cukru (podserwis)

Spośród pięciu podstawowych smaków, jakie potrafimy rozpoznać dzięki rozmieszczonym na języku kubkom smakowym, naszym ulubionym jest niewątpliwie słodki. Już jako noworodki nie kryliśmy niezadowolenia w zetknięciu z czymś gorzkim lub kwaśnym, podczas gdy s...
Szałwia lekarska

Szałwia lekarska

Jest powszechnie znana jako roślina lecznicza, może być też stosowana jako przyprawa. Szałwia lekarska to jedno z tych ziół, które mają nie tylko wyjątkową moc, ale i szerokie możliwości zastosowania. Już w średniowiecznej Francji była ona wysoko ocen...
Topinambur (Słonecznik bulwiasty)

Topinambur (Słonecznik bulwiasty)

Choć nieco zapomniany, znalazł zastosowanie w przemyśle gorzelnianym, cukierniczym, energetycznym, w gospodarstwach rolniczych i łowieckich, ale przede wszystkim jako roślina jadalna, która ma już swoje miejsce w kuchniach świata. Można go smażyć, gotować, d...
Triphala - oczyszczająca mieszanka ziołowa

Triphala - oczyszczająca mieszanka ziołowa

Triphala, określana przez wielu fundamentem medycyny Ajurwedyjskiej, stanowi kompozycję trzech roślin, składających się na nią w równej proporcji. Amalaka (dokładniej liściokwiat garbnikowy) to pochodzący z Azji owoc, wykazujący silne działanie antybakteryj...
Żeń-szeń

Żeń-szeń

Tę niezwykłą bylinę ceni zarówno kosmetyka, jak i medycyna. Żeń-szeń jest jedną z najcenniejszych dla zdrowia i urody roślin, z której chętnie korzystano już przed wiekami. Ta niewysoka bylina znana jest z długowieczności – znane są przypadki, że żeń...
Zielona Kawa

Zielona Kawa

Zielona kawa jest suplementem diety o wielu właściwościach, który został wynaleziony przez farmaceutę ze Stanów Zjednoczonych Joe Vinsona. Można ją spotkać w postaci ekstraktu, tabletek lub kapsułek doustnych oraz w formie sproszkowanej. Kupić ją można w ...
Żyworódka pierzasta - esencja zdrowia

Żyworódka pierzasta - esencja zdrowia

Żyworódka pierzasta jest gatunkiem roślin występujących głównie w krajach ciepłych. Wywodzi się z Madagaskaru. Z udziałem człowieka roślina została rozprzestrzeniona na terenie Azji oraz Australii. Można ją także spotkać w Ameryce Środkowej, bądź na wyspach O...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.