Słabej jakości miód trafia na nasz rynek

Właściwości lecznicze nektaru miodowego są znane już od ponad kilku tysięcy lat. Nie tylko słodki smak ale przede wszystkim substancje lecznicze zawarte w miodzie są cenione przez wielu specjalistów od wieków. Jednym z nich był Hipokrates, który stosował miód ze względu na inhibinę, mającą leczniczy dar. Inhibina to produkt wytwarzany przez pszczoły podczas tworzenia miodu. Musi upłynąć długi czas, aby pszczołom udało się wytworzyć miód mający w sobie tę substancję.

Ale skąd się bierze fałszywy miód i komu zależy na sztucznym jego wytworzeniu? Wszystkiemu winien jest czas i pieniądze. Słoik miodu o wadze jednego kilograma to setki, tysiące godzin pracy pszczół i około 6-7 milionów zapylonych kwiatów. Wychodzi więc, że jeżeli chcielibyśmy produkować miód na jakikolwiek rynek, musielibyśmy posiadać pasiekę zbudowaną z co najmniej setek ulów i mieszkających w nich rodzin pszczelich. Długi czas oczekiwania na zbiory może przynieść spore straty gospodarstwu, więc pszczelarze szukają alternatyw – szybkich i tanich metod pozyskiwania słodkiego trunku.

Sprzedawcy decydują się na sprzedaż syropu pozyskiwanego z mieszka lekarskiego. Klient otrzymuje zapewnienie o tym, że kupuje pełnowartościowy produkt a tak na prawdę zdany jest na spożycie słodkiej substancji tylko z wyglądu przypominającej oryginał. Samego syropu z mieszka lekarskiego używa się także do rozcieńczania miodu, w celu uzyskania większej ilości mniejszym nakładem kosztów.

Aby w szybkim czasie uzyskać eksportowe ilości, pszczoły są oszukiwane i obok uli zostają ustawione np. soki z owoców. Pszczoły nie muszą tracić czasu na przelot do kwiatów, w ten sposób uzyskany syrop imituje miód i także sprzedawany jest jako nierozcieńczony produkt. Skala fałszerstw jest ogromna. Bo jeżeli liczyć, że w ten sposób można oszczędzić setki godzin oczekiwania na wyprodukowanie 1 kg miodu i można uzyskać go sporo, sporo więcej, oszuści bogacą się kilkanaście, kilkadziesiąt razy szybciej od uczciwych pszczelarzy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.