Ruta Zwyczajna

Ruta zwyczajna ( łac. Ruta graveolens L.) to roślina występująca przeważnie w tropikach i subtropikach. Roślina ta pochodzi z terenów Bałkanów (Bułgaria, Albania, Krym). Rodzina rutowatych z której pochodzi ruta zwyczajna, liczy około tysiąc sześćset gatunków. Uprawa ruty jest bardzo popularna w wielu krajach. Jest ona również uprawiana w Polsce.

ruta zwyczajna

 

Co znaczy i jak wygląda ruta zwyczajna?

Słowo ruta pochodzi z Greki i oznacza uwolnić. Dokładnie chodzi o uwolnienie ludzi od różnych chorób. Ruta charakteryzuje się silnym i swoistym zapachem oraz korzennym i gorzkim smakiem. Łodyga ruty dorasta do jednego metra wysokości. Roślina ma drobne liście pierzaste, które stanowiły inspirację i pierwowzór trefli w kartach do gry. Od innych roślin, rutę odróżniają charakterystyczne zbiorniczki oleju, które występuj na liściach i powodują wydzielanie się silnego zapachu rośliny.

Ruta jako roślina niebezpieczna

Z uwagi na fakt, że ruta jest zaliczana do roślin niebezpiecznych, trzeba pamiętać o tym, aby stosować ją z należytą rozwagą i tylko pod okiem doświadczonego zielarza. Nieprawidłowe obchodzenie się z rośliną może spowodować wystąpienie uczulenia, a w niektórych przypadkach nawet silnego poparzenia. Dlatego też, szczególnie podczas uprawy rośliny, prace pielęgnacyjne powinny być wykonywane w rękawiczkach. Bezwzględnie natomiast kontaktu z rutą powinny unikać osoby uczulone.

Współczesne stosowanie ruty zwyczajnej

Współcześnie rutę używa się w zioło-lecznictwie i kosmetologii jako środek rozkurczający mięśnie gładkie przewodu pokarmowego, pobudzający miesiączkowanie. W niewielkim stopniu ruta wpływa również na obniżenie ciśnienia krwi. W lecznictwie ludowym zielarze stosowali rutę jako środek żółciopędny oraz pobudzający miesiączkowanie. Ruta była uważana także za silny afrodyzjak.

Zastosowanie ruty zwyczajnej w kuchni

Dawniej ruta miała także szerokie zastosowanie w kuchni. Współcześnie nie jest ona tak popularna, ale nadal używa się jej do wzbogacania smaku potrawom z twarogu, szpinaku oraz kapusty włoskiej. Kuchnia południowej Europy wykorzystuje rutę do przyprawiania sałatek i zup. Rutą aromatyzuje się także likiery, wódki i wina. Starożytni zielarze uważali rutę za lek na wszelkiego typu zatrucia i problemy przewodu pokarmowego. Według Rzymian, jedzenie ruty poprawiało ostrość wzroku. Dlatego też cieszyła się ona bardzo dużą popularnością u malarzy, rzeźbiarzy, rytowników. Jako narodowy kwiat Litwinów, darzą ją oni dużą estymą. Uznawana jest ona za symbol cierpliwości i wytrwałości, nawet w bardzo niesprzyjających warunkach. Ruta jako silny środek poronny jest używana w wielu częściach świata, a wywary z ruty są używane w biologicznej ochronie roślin.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.