Rozmaryn Lekarski

Rozmaryn lekarski ( łac. Rosmarinus officinalis) to roślina pochodząca z terenów basenu Morza Śródziemnego. Z uwagi na swoje właściwości rozmaryn jest bardzo popularną w uprawie rośliną ziołową na całym świecie.

rozmaryn lekarski

 

Jak uprawiać rozmaryn?

Do prawidłowej uprawy rośliny, potrzeba dużej ilości słońca oraz piaszczystej i bogatej w wapno gleby. Rozmaryn lekarski to roślina wieloletnia, która w chłodnych klimatach musi być zimowana wewnątrz budynku. Z uwagi na swe właściwości lecznicze rozmaryn uplasował się na jednym z pierwszych miejsc w europejskiej medycynie zioło-leczniczej.

Rozmaryn lekarski w ziołolecznictwie – zastosowanie

Jest on bardzo popularny ze względu na silne właściwości rozgrzewające. Stwierdzono, że zioło pobudza krążenie krwi do mózgu, wpływa na poprawę koncentracji i pamięci. W zioło-lecznictwie rozmaryn jest stosowany w łagodzeniu migrenowych bólów głowy. Również jest używany wspomagająco w leczeniu epilepsji oraz zawrotów głowy o nieustalonej etymologii. Także psychiatria korzysta z bogatego dobrodziejstwa rozmarynu. Tabletki ziołowe oparte na wyciągu z rozmarynu są polecane tym pacjentom, którzy doświadczają długotrwałego stresu, jak również tym, u których stwierdzono łagodną i umiarkowana depresję. Jako krem, rozmaryn jest używany w łagodzeniu reumatycznych bóli mięśni. Z kolei wyciąg z rozmarynu, dodawany jako olejek aromatyczny do kąpieli, działa orzeźwiająco na organizm. Bardzo często rozmarynu używa się w leczeniu napięciowego bólu głowy, posocznicy oraz zespołu wstrząsu toksycznego.

Rozmaryn lekarski w kuchni

Dodanie rozmarynu do potrawy, wpływa na pogłębienie jej smaku. Rozmaryn może być dodawany zarówno do potraw kwaśnej jak i słodkiej. Najczęściej wzbogaca on smak potraw, w których głównym składnikiem jest jagnięcina, wieprzowina, cielęcina czy mięso z królika. Bardzo często jest używany w cukiernictwie. Podnosi smak galaretek, dżemów, ciastek oraz ciast. Idealnie nadaje się na wydobycie głębi smaku z potraw składających się ze szparagów, brokułów, kalafiorów, kabaczków, zielonego groszku i ziemniaków. Z uwagi na fakt, że rozmaryn wydziela bardzo intensywny zapach, jego stosowanie w kuchni powinno być bardzo umiarkowane.

Niepożądane skutki uboczne używania rozmarynu

Zaleca się zachowanie dużej ostrożności przy używaniu zioła, gdyż używany w nadmiarze rozmaryn może spowodować wystąpienie skutków ubocznych. Stwierdzono przypadki, w których użycie mydła zawierającego wyciąg z rozmarynu spowodowało wystąpienie zapalenia skóry. W dawnych czasach rozmaryn użyty w bardzo dużych ilościach powodował wystąpienie poronienia u kobiet w ciąży.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.