Przyprawy w kuchni włoskiej

Może się pochwalić nie tylko ogromną popularnością, ale i długą tradycją. Jej początki wiążą się z czasami imperium rzymskiego oraz potrawami, w których gustowali mieszkańcy starożytnego Rzymu. Dziś należy do najpopularniejszych kuchni świata. Kuchnia włoska znana jest z zamiłowania do świeżych i aromatycznych przypraw, często pojawiają się w niej zioła. Ważnym składnikiem wielu potraw jest oliwa, która nie tylko pozwala na zdrowe gotowanie, ale jednocześnie wzbogaca smak potraw.

Kuchnia włoska chętnie sięga po przyprawy ziołowe. To dzięki nim staje się kuchnią pełną niezwykłych aromatów. Jedną z tych najbardziej znanych jest bazylia, z którą najczęściej można się spotkać w sosach pomidorowych. W niemal każdej potrawie włoskiej znajdziemy pietruszkę oraz szczypiorek, równie popularna jest lebiodka – przyprawa stosowana głównie do potraw z siekanego mięsa. Tymianek jest ważnym dodatkiem do wołowiny, natomiast dania z ryby zazwyczaj przyprawia się szałwią.

Ryby i wieprzowina świetnie smakują też po doprawieniu ich rozmarynem, w wielu daniach pojawia się również melisa. Cząber czy też liście laurowe, koper włoski oraz majeranek – to kolejne przyprawy, z których wyjątkowo chętnie korzysta kuchnia włoska. Ciekawostką może być fakt, że ciekawym dodatkiem do wielu potraw kuchni włoskiej jest kwiat pomarańczy lub skórka pomarańczowa. Oprócz nich często pojawia się w przepisach imbir, popularnością cieszy się również gałka muszkatołowa.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Powered by sweet Captcha