Nasiona chia (szałwia hiszpańska)

Zdrowa dieta jest podstawą profilaktyki wielu chorób. Powinna się ona opierać na naturalnych i jak najmniej przetworzonych produktach, głównie pochodzenia roślinnego. Panującą obecnie modę na zdrowe odżywianie wykorzystują producenci zdrowej i ekologicznej żywności, którzy coraz częściej wprowadzają do sprzedaży produkty odznaczające się zawartością wyjątkowo cennych dla organizmu człowieka składników. Do tzw. superfoods zaliczają się także nasiona chia, które cenione są za swoje prozdrowotne właściwości od czasów starożytnych.

nasiona chia

Skąd się biorą nasiona chia?

Nasiona chia pochodzą z owoców szałwii hiszpańskiej (Salvia hispanica L.), rośliny naturalnie występującej na terenach Gwatemali oraz Meksyku. Gatunek ten uprawiany był jeszcze przez Azteków, zaś dzisiaj jego uprawą zajmują się kraje Ameryki Środkowej i Południowej oraz Australia. W Europie nasiona chia pojawiły się stosunkowo niedawno (Unia Europejska zatwierdziła je dopiero w 2009r. jako produkt spożywczy), a obecnie dostępne są w niemal każdym dobrym sklepie ze zdrową żywnością.

Co się kryje w nasionach szałwii hiszpańskiej?

Niepozorne, bo zaledwie dwumilimetrowe ziarenka zawierają w sobie całą masę cennych wartości. Spożywając jedną porcję nasion (25g) można pokryć dzienne zapotrzebowanie organizmu (RDA) na następujące składniki:
• 308% Omega 3
• 38% Omega 6
• 29% witaminy E
• 26% błonnika pokarmowego
• 25% miedzi
• 20% magnezu
• 18% witaminy B3
• 14% wapnia
• 13% żelaza.
Ponadto nasiona mają w sobie także: białko, cynk, fosfor, mangan, witaminy B1 i B8, przeciwutleniacze (m. in. flawonoidy). Nasiona nie zawierają glutenu.

Jak spożywanie nasion chia wpływa na zdrowie?

Wysoka zawartość kwasów Omega 3 i Omega 6 (w dobrych proporcjach) pomaga przede wszystkim na utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu, zapobiega miażdżycy, reguluje ciśnienie krwi, zapobiega zawałom serca, chorobie wieńcowej. Zarówno kwasy Omega, jak i pozostałe składniki odżywcze nasion Chia wpływają na poprawę przemiany materii, spowalniają wchłanianie się cukrów, obniżają ryzyko depresji, a także powstawania nowotworów piersi i szyjki macicy. Duża wartość dobrze przyswajalnego wapnia pomaga w procesie krzepnięcia krwi, wpływa pozytywnie na strukturę kości oraz na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Dla wegetarian nasiona chia są ponadto źródłem dobrze przyswajalnego białka.

Jak jeść nasiona chia?

Nasiona szałwii hiszpańskiej stosuje się w kuchni podobnie jak znane w Polsce siemię lniane. Można więc nimi posypywać różne potrawy lub stosować jako dodatek do musli, owsianki czy jogurtu. Zmielone ziarna dodaje się do pieczenia chleba i ciast. Najczęściej jednak wykorzystuje się właściwości żelujące nasion do robienia puddingów, koktajli, a nawet do zagęszczania sosów i zup. Aby uzyskać żel z nasion Chia, należy je moczyć przez ok. 2 godziny w wodzie, mleku sojowym lub migdałowym w stosunku 1:6 (np. pół szklanki nasion należy zalać 3 szklankami płynu). Nasiona warto kupować od dobrych producentów, gdyż zdarzają się na rynku opakowania zawierające prócz nasion różne zanieczyszczenia, a nawet owady.

Źródło: chia-samen. info, Wikipedia.

Dodaj komentarz