Mniszek Lekarski

Jak wygląda mniszek lekarski?

Roślina ta należy do najbardziej charakterystycznych cech naturalnego krajobrazu. Mniszek lekarski, choć posiada liczne właściwości lecznicze, uważany jest za trudny do zwalczenia chwast. Ziele to osiąga wysokość do 30 cm wysokości. Jego ząbkowane liście tworzą tuż nad ziemią rozetę, z której wyrasta łodyga zakończona żółtym kwiatem. Gdy kwiaty dojrzeją, zamieniają się w dmuchawce, których nasiona rozsiewane są przez wiatr.

mniszek lekarski

Mniszkowy miód

Z czym jeszcze kojarzy się ta popularna roślina? Najbardziej chyba z pszczołami i miodem. Miód mniszkowy w stanie płynnym ma kolor jasnożółty. Zalecany jest wspomagająco w chorobach serca, wątroby i dróg żółciowych. Miód z mniszka można przyrządzić samodzielnie. Na 280 kwiatów potrzeba 1 kilograma cukru i 1 cytrynę. Świeżo zebrane kwiaty myjemy, cytrynę kroimy wraz ze skórką w kostkę i wszystko zalewamy gotowaną wodą tak, aby kwiaty były w niej zanurzone. Gotujemy jeszcze pół godziny, po czym odstawiamy do następnego dnia. Nazajutrz cedzimy wywar przez sito, dodajemy cukier i gotujemy na małym ogniu przez 1, 5-2 godziny, do uzyskania pożądanej konsystencji. Miód wlewamy do słoików i pasteryzujemy.

Jak działa mniszek lekarski?

Wśród czynników aktywnych w mniszku lekarskim wyróżnia się: laktony, triterpeny, steroidy, kwasy fenolowe, karoteny, sole mineralne i polisacharydy. Mniszek działa wspomagająco między innymi na wątrobę, gdyż wzmaga produkcję żółci i ułatwia opróżnianie się pęcherzyka żółciowego. Likwiduje też opuchliznę, wykwity i czyraki, które powstają w wyniku działania toksyn na wątrobę. Ułatwia ponadto trawienie i działa lekko przeczyszczająco, zapobiegając powstawaniu zaparć. Nalewka z mniszka przyjmowana doustnie, świeże liście lub 2-3 łyżki świeżego soku przed jedzeniem sprawią, że ziele to będzie działać moczopędnie i oczyszczająco, zapobiegając gromadzeniu się wody w organizmie oraz kryształków szczawianu wapnia, które są przyczyną powstawania kamieni nerkowych. Mniszek lekarski stosowany zewnętrznie jako opatrunek przyspiesza gojenie się ran i zmniejsza krwiaki. Należy jednak pamiętać, że mniszka nie powinny stosować kobiety w ciąży oraz w okresie laktacji. Nie powinno się go podawać również małym dzieciom oraz osobom cierpiącym na niedrożność przewodów żółciowych.

Jakie części spożywamy?

Mniszek lekarski jest w całości jadalny. Zarówno kwiaty, jak i liście stanowią zdrowy dodatek do przetworów oraz produktów zielarskich. Świeże liście można jeść na surowo, natomiast kwiaty wykorzystuje się do robienia konfitur i syropu na przeziębienie. Najsmaczniejsze są młode listki, z których można przyrządzić sałatki. Aby starsze liście były równie delikatne, zaleca się tzw. bielenie – na przykład poprzez przykrycie rośliny w trakcie wzrostu wiadrem, dzięki czemu jej pędy nie zgorzknieją. Sałatki z mniszka mają właściwości oczyszczające. Ze względu na niską zawartość kalorii mniszek jest podstawą wielu diet odchudzających. Liście i kwiaty zbiera się wiosną, natomiast korzenie pod koniec lata i na początku jesieni. Użyteczne części rośliny suszy się, a następnie wkłada do pojemników z nieprzezroczystego szkła, szczelnie zamkniętych i chronionych przed wilgocią.

Literatura:
1. Bychowiec K., Ziołowe przetwory. „Działkowiec” 2015 nr 7.
2. Kowalska G., Kowalski R., Miód dobry na… „Mój Ogródek” 2014 nr 9.
3. Pachnące dary z łąk i lasów. „Mój Piękny Ogród” 2012 nr 3, dod. Zioła.
4. Transito Lopez M., Manez C., Zioła. Naturalne sposoby na różne dolegliwości. Warszawa 2012.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.