Lapacho – herbata z kory

Lapacho to nazwa drzewa oraz jego kory, z którego możemy uzyskać coraz bardziej ostatnimi czasy popularny wywar na herbatę. Doskonale sprawdza się w zwalczaniu wielu ciężkich chorób, pomaga nawet w walce z nowotworami. Usuwa z organizmu groźne toksyny, wirusy i bakterie. Pochodzi z Ameryki Południowej. Potocznie jest też nazywana herbatą Inków, ponieważ z jego pożytecznego oddziaływania korzystał już wieki temu lud Indian, lecząc przy tym wiele spotykanych w tamtych okresie chorób.

lapacho

Kora lapacho zwiększa odporność, więc w niekiedy mówi się, że jest ona dobra na wszystko. Jednak aż tak kolorowo nie jest, ponieważ nie wszyscy mogę ją przyjmować, a w niektórych przypadkach występują efekty uboczne. Często zdarza się, że chwilę po wypiciu herbaty z lapacho ludzie wymiotują. Dlaczego tak się dzieje? Naukowcy dokładnie tego nie wyjaśnili lecz niektórzy mówią, że proces ten zachodzi, ponieważ herbata właśnie w ten sposób oczyszcza nasz organizm. Jednak nie potwierdzono tego stuprocentowo. W działaniu lapacho wykryto również obecność toksyn, szkodliwym przy tym dla zdrowia człowieka. Nie można było tego w 100% udowodnić, ponieważ badania na człowieku były zbyt niebezpieczne. A więc czy warto wierzyć w coś, co nie zostało naukowo potwierdzone?

Składnikami aktywnymi w korze są lapachol i beta-lapachon. Oba te związki uważane są za silnie toksyczne, które pomagają nam zwalczyć choroby. Z drugiej jednak strony zbyt duża dawka może nam zaszkodzić – nie wolno przedobrzyć. Te dwa składniki detoksykacyjne oczyszczają krew oraz narządy wewnętrzne. Wykazują również działanie przeciwwirusowe i antybiotyczne. Z opinii publicznej wynika, że osoby, które podjęły się kuracji z lapacho, czują się teraz o wiele lepiej i nie są tak bardzo podatne na choroby.

Jak przyrządzić wywar z lapacho:

Na szklankę wody wsypujemy jedną łyżeczkę kory. Gotujmy przez 5-15 minut, a następnie zostawiamy wywar do ostygnięcia (około 10 minut). Następnie odcedzamy pozostałości po lapacho i wypijamy sam wywar. Najlepiej, jeśli taką herbatę pijemy 2 razy dziennie.
Nie faszerujmy się tabletkami, które mogą uszkodzić naszą wątrobę. Na naszym rynku jest dostępnych wiele naturalnych sposobów na poradzenie sobie z chorobą.

1 thought on “Lapacho – herbata z kory”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.