Ksylitol – cukier brzozowy

Każdy od czasu do czasu lubi sięgnąć po coś słodkiego. Wiele osób nie potrafi zrezygnować z dodawania łyżeczki cukru do herbaty. Jednak nie od dziś wiadomo, że cukier ma niekorzystny wpływ na zdrowie, a w dużej ilości powoduje odkładanie zbędnych kilogramów. Na szczęście można znaleźć wiele produktów zastępczych, w tym ksylitol, czyli cukier brzozowy.

Ksylitol to naturalny słodzik, który produkuje się z kory fińskiej brzozy. Jak smakuje? Praktycznie tak samo jak tradycyjny cukier, chociaż z dodatkiem lekkiego, przyjemnego miętowego aromatu. Wykorzystywany jest w wielu produktach. W sprzedaży wstępuje zazwyczaj jako skarmelizowany cukier. Można go znaleźć również w gumach do żucia, miętówkach i pastach do zębów.

Dlaczego warto włączyć cukier brzozowy do swojej diety? Istnieje długa lista powodów, które sprawiają, że będzie to dobra decyzja. Korzystny wpływ na zdrowie i niska ilość kalorii to ważne argumenty, które przemawiają na korzyść cukru brzozowego.

Ksylitol a zdrowie

Ksylitol jest nie tylko słodki, ale także zdrowy. Jego indeks glikemiczny jest znacznie niższy od indeksu tradycyjnego cukru, co oznacza, że nie powoduje dużego wzrostu stężenia glukozy we krwi. Dlatego ten naturalny słodzik polecany jest m. in. cukrzykom, a także osobom, które mają zakłóconą tolerancję glukozy.

To nie wszystkie korzystne właściwości. U osób, które na co dzień korzystają z cukru brzozowego, można zauważyć wzrost mineralizacji kości. Oznacza to, że ksylitol poprawia przyswajanie wapnia. Takie działanie ma duże znaczenie dla kobiet, które z powodu ciąży i menopauzy są narażone na utratę minerałów z kości i rozwój osteoporozy. Jest ważne dla dzieci, ponieważ wspomaga prawidłowy rozwój ich układu ruchu. Tradycyjny cukier ma odwrotne działanie – powoduje straty soli mineralnych z organizmu, w tym wapnia.
Dodatkowo zastąpienie zwykłego cukru ksylitolem to doskonały sposób na zapobieganie próchnicy oraz innym chorobom zębów.

Sposób na łatwiejsze odchudzanie

Ponieważ cukier brzozowy ma niski indeks glikemiczny, jest dobrym rozwiązaniem dla wszystkich osób, które planują odchudzanie, ale nie chcą zrezygnować z odrobiny słodkości. Oprócz niskiego indeksu glikemicznego ma także stosunkowo mało kalorii, dlatego będzie doskonałą alternatywą dla tradycyjnego cukru.
Ksylitol można wykorzystywać w kuchni do przygotowania deserów, a także ciast i przetworów owocowych, ponieważ nie traci swoich właściwości pod wpływem wysokiej temperatury. Dlatego ten naturalny słodzik można bez problemy włączyć do codziennej diety, która stanie się zdrowsza i mniej kaloryczna.

Cukier brzozowy to idealne rozwiązanie dla wszystkich osób, które nie potrafią zrezygnować z cukru, ale chcą zadbać o swoje zdrowie i sylwetkę. Ponieważ Ksylitol jest całkowicie naturalną substancją, nie trzeba bać się skutków ubocznych jego używania. Dzięki naturalnemu słodzikowi produkowanemu z kory brzozy można cieszyć się słodkościami bez obaw o linię i bez wyrzutów sumienia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.