Jak zbierać, suszyć i przechowywać rośliny lecznicze?

Zioła i warzywa, które posiadamy w naszych ogródkach są nie tylko smaczne i miłe dla oka, ale posiadają również nieocenione wartości lecznicze. W celu lepszego ich wykorzystania oraz maksymalnego zachowania trwałości tych produktów należy zapoznać się z podstawowymi zasadami ich zbioru, suszenia i przechowywania. Ogród wszak może być najlepszym domowym lekarzem a umiejętne wykorzystanie skarbów w nim zawartych jest w stanie nie tylko wspomóc zdrowie, ale i ułatwić leczenie rozmaitych schorzeń.

Jak więc zbierać, aby uzyskać maksymalną wartość roślin leczniczych?

Jeśli mamy do czynienia z roślinami, których najcenniejszym elementem są liście, to zbiory takie przeprowadzamy w momencie powstawania pąków lub kwitnienia rośliny. Zrywane liście powinny być suche a ponadto warto zwrócić uwagę, czy nie są wyblaknięte, pożółkłe bądź uszkodzone. Do przetwarzania nadają się jedynie liście zdrowe, które mają najwyższą wartość biologiczną i są w stanie dać najlepsze rezultaty jeśli chodzi o leczenie.

Zbiór kwiatostanów powinno się przeprowadzać w początkowym okresie kwitnienia. Tak jak w przypadku liści ma to związek z wyższą wartością biologiczną a poza tym kwiatostany zebrane na początku kwitnienia zachowują nie tylko kolor ale i łatwiej poddają się obróbce.

W przypadku owoców i nasion ze zbiorami czekamy do momenty w którym roślina dojrzeje. W przypadku wielu roślin dojrzewanie odbywa się stopniowo i tak też powinno się przeprowadzać zbiór. Nie ma sensu pozyskiwać owoców, które nie są w pełni wykształcone i które nie nabrały ostatecznej wartości.

Kłącza, cebulki i łodygi wykopuje się w fazie spoczynkowej, kiedy to dochodzi do uśpienia wegetacji. Zazwyczaj pod koniec jesieni lub na początku wiosny. Zebrane w ten sposób produkty należy dokładnie umyć i osuszyć zanim przystąpi się do dalszego ich przerobu.

Jeśli zastosowanie roślin ma przynieść rzeczywiste zdrowie trzeba skrupulatnie stosować się do kilku zasad. Przede wszystkim każde nadziemne części roślin zbierać podczas suchej pogody. Unikać zbiorów w miejscach zanieczyszczonych, podejrzanych ze względu na szkodniki, opryski czy inne potencjalnie szkodliwe czynniki.

Jak suszyć?

Przede wszystkim suszenie powinno się przeprowadzać jak najszybciej po zebraniu surowca. Jeśli roślina schnie długo istnieje prawdopodobieństwo namnażania się w jej częściach drobnoustrojów oraz rozkładu glikozydów i alkaloidów. Związki te po rozłożeniu powodują pogorszenie jakości rośliny. Szczególnie istotnym elementem procesu suszenia jest odpowiednia temperatura: Przyjmuje się, że rośliny zawierające substancje lotne (macierzanka, tymianek) powinno się suszyć w temp. 30-35 st. Celsjusza. Natomiast surowiec zawierający glikozydy wymaga temperatury 50-60 st. Rośliny, które zawierają dużą zawartość witaminy C wymagają jeszcze wyższej temperatury, od 80 do 90 stopni C. Suszenie powinno być przeprowadzane w przewiewnym, wolnym od zanieczyszczeń pomieszczeniu lub w specjalnych, przeznaczonych do tego celu suszarkach. Nie zaleca się suszenia w pomieszczeniach nasłonecznionych.

Przechowywanie roślin leczniczych

Jeżeli naszym surowcem są rośliny zawierające olejki eteryczne, to najlepszym sposobem przechowywania jest zamknięcie ich w szklanych słojach z pokrywami. Jeśli natomiast dysponujemy innym rodzajem asortymentu odpowiednie będą papierowe lub płócienne worki a także skrzynki lub kartonowe pudełka. Suszone kwiaty i liście można przechowywać maksymalnie 2 lata, natomiast kłącza i korzenie do 3.

Zdrowie z ogródka wraca na salony i coraz większa ilość społeczeństwa postrzega naturalne leczenie jako alternatywę dla medycyny akademickiej. Przydomowy ogród staje się w tym kontekście możliwością uzyskania produktów, które wspomogą układ odpornościowy, poprawią samopoczucie a dalszej perspektywie pomogą uporać się z chorobami. Natura od wieków wyposaża nas w narzędzia, dzięki którym możemy poprawić jakość swojego życia, warto z nich korzystać.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.