Jak marynować grzyby?

grzybyWielu smakoszy oraz kucharzy docenia grzyby jako przekąskę bądź też element dania głównego. Jednym z najlepszych sposobów przechowywania grzybów jest ich marynowanie.

Przetworzone grzyby stają się bardziej trwałe gdy zanurzy się je w zalewie bądź też podda procesowi pasteryzacji, co nie jest obowiązkowe przy zalewach zawierających powyżej 3 procent kwasu octowego. Można do nich także dodawać warzywa, przyprawy bądź też zioła, które wpłyną na smak, wygląd oraz trwałość grzybów. Marynowane grzyby są świetne jako dodatek do przekąsek, na przykład popularnych koreczków, a także past, sałatek czy kanapek.

Rozpoczynając marynowanie pamiętajmy, iż do marynowania najlepiej nadają się małe grzyby. Wyglądają one apetycznie oraz są w sam raz na jeden kęs. Większym okazom należy odciąć trzony. Zazwyczaj są one twarde, lepiej zatem przeznaczyć je na przykład do suszenia czy też na wywar.

Przed marynowaniem grzyby należy oczyścić, opłukać oraz obgotować w wodzie z dodatkiem soli, octu bądź soku z cytryny. Czas obgotowywania zależy od tego, jakiego rodzaju grzyby marynujemy. Borowiki oraz podgrzybki obgotowuje się około 10–15 min, a kurki oraz gąski około 20 min.

Obgotowane grzyby osącza się, studzi, po czym układa w słoiku. Potem zalewa się je marynatą – przestudzoną, jeżeli grzyby będą potem pasteryzowane, lub też gorącą – jeżeli nie poddaje się ich pasteryzacji.

Tak przygotowane grzyby należy odstawić na jakiś czas i można cieszyć się wspaniałą przekąską.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.