Jagody Acai – egzotyczne i zdrowe owoce

Przez niewprawnego obserwatora jagody acai mogą być pomylone z borówką amerykańską, jednak mimo podobnego wyglądu jagody posiadają o wiele więcej właściwości zdrowotnych i kosmetycznych. Są też trudniej dostępne w Europie, ponieważ szybko przejrzewają w czasie transportu.
sproszkowane jagody acai

Mały owoc z ciekawą zawartością

Jagoda acai składa się z pestki i miąższu – to właśnie w nim ukryte są najważniejsze witaminy i związki chemiczne, które mają wpływ na właściwości tych owoców. Antocyjany odpowiadają za barwę jagód, ale również za proces utleniania; kwas elagowy ma wpływ na układ odpornościowy i unieczynnia (dezaktywuje) związki rakotwórcze. Prócz tego w tym niewielkim owocu znaleźć można witaminy B1, B2, C i E oraz biopierwiastki niezwykle ważne dla funkcjonowania organizmu: żelazo, wapń, fosfor i potas.

Źródło zdrowia dla każdego

Podstawową właściwością jagów acai jest ich wysoka (największa wśród owoców) zawartość antyoksydantów, które odpowiedzialne są za hamowanie w organizmie procesów utleniania. Odgrywają również ogromną rolę w zwalczaniu wolnych rodników (powstają one między innymi u ludzi palących papierosy, żyjących w silnym stresie). Spożywanie acai redukuje zmęczenie, obniża ciśnienie krwi, łagodzi bolesne objawy miesiączek, ma wpływ (przy jednoczesnym stosowaniu diety) na regulację wagi ciała.

Ogromny wpływ antocyjanów zawartych w jagodach acai prowadzi do zmniejszenia ryzyka powstania miażdżycy, zaćmy, chorób nowotworowych. Antyoksydanty dostarczane organizmowi oddziałują z kolei na poziom cholesterolu, doprowadzając do jego obniżenia i wspomagają układ krążenia. Trwają też badania nad wpływem owoców acai na choroby układu pokarmowego, w tym zatruć pokarmowych i biegunek.

Zadbaj o urodę z jagodami acai

Wielkim plusem tych skromnych owoców jest ich spore oddziaływanie na naszą urodę. Właściwości jagód acai już dawno odkryli ą rdzenni mieszkańcy Ameryki Południowej oraz Środkowej. Regularne korzystanie z olejków tłoczonych z jagód może w pewnym stopniu zahamować nawet proces starzenia się skóry.

Działają one na nią nawilżająco, zmiękczając nabłonek i czyniąc go bardziej elastycznym. Niewielką zawartość acai mają również niektóre szampony wzmacniające włosy. Spożywanie tych jagód podczas stosowanej diety umożliwia szybsze procesy metaboliczne, co zapobiega odkładaniu się tłuszczu w organizmie. Kuracja z acai stosowana jest również w celu oczyszczenia organizmu z toksyn i złogów.

Dodaj komentarz