Herbata czarna i zielona

Jakie są najważniejsze różnice pomiędzy zieloną a czarną herbatą? Można śmiało powiedzieć, że chyba głównym elementem sprawiającym doskonały smak i aromat herbaty jest jej odpowiednie parzenie. Listki pochodzące z gatunku rośliny o nazwie Camellia sinensis przechodzą aż pięć etapów przetwarzania, aby na samym końcu stać się czarną herbatą.

Oto pięć etapów: więdnięcie, rolowanie, fermentacja (utlenianie), suszenie oraz sortowanie pod względem wielkości. Nie mające większego wpływu na jakość naparu różne frakcje liści czarnej herbaty zwane potocznie grade’ami, mają za to ogromny wpływ na jego moc. Jeżeli chcemy np. zrobić sobie herbatę popołudniową, to odpowiednie do niej będą większe liście, które dają napar lżejszy i łagodniejszy.

W przeciwieństwie do czarnej herbaty, zielona nie podlega procesowi utleniania i dlatego jej liście są jaśniejsze. Trzeba stwierdzić, że również napar zielonej herbaty ma lżejszy smak i jaśniejszy kolor wobec czarnej. Warto jednak pamiętać, że zielona herbata ma naturalną cierpkość oraz ściągający efekt, który przy pierwszych kontaktach z tym rodzajem herbaty złagodzi nam odpowiednie jej zaparzenie w nieco przestudzonej wodzie, i które jest krótsze od czasu parzenia czarnej. Pamiętać też należy, że te same listki zielonej herbaty można zaparzyć aż trzykrotnie, jednak za każdym razem przedłużając nieco czas parzenia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.