Czosnek niedźwiedzi

Wiedza o dobroczynnym działaniu czosnku pospolitego na zdrowie człowieka jest od dawna znana. Jednak o jego dzikiej odmianie, czosnku niedźwiedzim można było w Polsce usłyszeć dopiero niedawno, mimo że roślina ta rośnie w lasach i w pobliżu rzek, i od wieków stosowana była w medycynie ludowej.

czosnek niedźwiedzi

Aromatyczne leśna nowalijka

Wiosną bardzo łatwo rozpoznać czosnek niedźwiedzi. Zazwyczaj rośnie w dość dużych skupiskach, pokrywając dużą część zacienionego runa leśnego, zaś jego liście przypominają nieco liście konwalii. W okolicy maja roślina zaczyna kwitnąć na biało i roztaczać intensywny zapach zwykłego czosnku. Do konsumpcji i przetwórstwa nadają się wyłącznie liście i cebulki rośliny zebrane przed kwitnieniem, a więc wczesną wiosną. Liście można stosować jako zieleninę do posypywania potraw lub jako aromatyczny dodatek do sałatek. Niektórzy przyrządzają z nich pesto, nalewki, oliwy i masła czosnkowe itp. Liście można także marynować i mrozić, nie powinno się ich jednak suszyć gdyż wówczas tracą swoje właściwości prozdrowotne. Czosnek niedźwiedzi jest bardzo popularny u naszych zachodnich sąsiadów, zwłaszcza w Niemczech, ale także w Austrii i Szwajcarii. Tam dodawany jest do wielu potraw i produktów spożywczych, nawet do żółtego sera! Dziki czosnek świetnie nadaje się jako przyprawa do wielu dań ze względu na swój intensywny smak i aromat, który zawdzięcza olejkom i substancjom lotnym.

Lecznicze substancje

Czosnek niedźwiedzi działa na organizm człowieka w podobny sposób jak czosnek pospolity. Jednak roślina ta zwiera w swoich olejkach dużo więcej organicznych związków siarki, które działają jako silny przeciwutleniacz i antybiotyk. Dzięki nim organizm łatwiej pozbywa się toksyn (nawet metali ciężkich i nikotyny), a także skuteczniej zwalcza bakterie, pasożyty, wirusy i grzyby (także drożdżaki Candida Albicans). Czosnek pobudza więc pracę wątroby oraz układ odpornościowy, a także odkaża przewód pokarmowy. Związki siarki pomagają w chorobach reumatycznych i podnoszą poziom dobrego cholesterolu. Jako składnik keratyny wzmacniają skórę, włosy i paznokcie. Liczne badania potwierdziły także skuteczność związków siarki w zwalczaniu niektórych odmian nowotworów.

Adenozyna to kolejny składnik dzikiego czosnku, który nadaje roślinie wyjątkową moc, a ma go aż 20 razy więcej niż czosnek pospolity! Substancja ta pozytywnie wpływa na układ krwionośny, zapobiegając powstawaniu zakrzepów poprzez zmniejszanie lepkości czerwonych krwinek oraz obniżanie ciśnienia krwi.

Oprócz tego w czosnku niedźwiedzim znaleźć można witaminy C i A, dobrze przyswajalne żelazo, magnez, sole mineralne, saponiny, enzymy i aminokwasy, a także mangan.

Jedzenie dzikiego czosnku poprawia przemianę materii i ułatwia trawienie (czosnek wzmaga wydzielanie żółci i soków trawiennych). Z kolei zawarte w czosnku olejki i substancje lotne łagodzą objawy infekcji górnych dróg oddechowych, poprzez rozrzedzanie zalegającego w oskrzelach śluzu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.