Bylica

Znane i cenione ze względu na swe właściwości zioła są chętnie stosowane w polskich kuchniach. Wśród tych wyjątkowych roślin znajduje się również bylica boże drzewko, która – znana i powszechna obecnie w Polsce – pochodzi z odległych terenów Azji Mniejszej. Jej największym walorem jest to, że z jednej strony doskonale sprawdza się jako przyprawa, z drugiej – może zaskoczyć swymi leczniczymi właściwościami.

bylica boże drzewko
fot. 4028mdk09, źródło: http://commons.wikimedia.org/, licencja: Creative Commons

Bylica boże drzewko jako przyprawa cieszy się dużym szacunkiem głównie ze względu na swój specyficzny, nieco cytrynowy aromat. Z tego względu często można się z nią spotkać w różnych napojach chłodzących i orzeźwiających. Po wysuszeniu bylica boże drzewko świetnie sprawdza się jako dodatek do zup, sosów oraz dań z duszonych warzyw. Można takie zioła wykorzystać również do nacierania ryb oraz do potraw z mięsa i drobiu.

Bylica boże drzewko jest jednak najbardziej ceniona ze względu na swe właściwości lecznicze. Można z niej sporządzić napar, który – stosowany zewnętrznie – pomaga w walce z czyrakami oraz ropiejącymi ranami. W przypadku stanów zapalnych gardła taka nalewka również może okazać się bardzo przydatna.

Jako roślina lecznicza bylica boże drzewko znana i ceniona była już w czasach starożytnych, a ze względu na swe uniwersalne możliwości zastosowania szybko zdobyła ogromną sławę. Szczególnie cenne są znajdujące się w niej związki kumarynowe oraz goryczowe. Stosowana wewnętrznie jest idealnym lekiem przy kłopotach związanych z wydzielaniem żółci. Bylica boże drzewko doskonale radzi sobie także jako naturalne lekarstwo w takich dolegliwościach, jak niestrawność czy też problemy jelitowe. Można z niej również korzystać przy zakażeniach bakteryjnych oraz lekkich owrzodzeniach żołądka.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.