Acerola – naturalna witamina C

Malpigia granatolistna (Acerola) to wiecznozielony krzew bądź niewielkie drzewko, z którego wyrastają małe, czerwone, lekko kwaśne owoce. Istnieje prawdopodobieństwo, że nasiona tej rośliny przetransportowali z wysp karaibskich Indianie, którzy już w czasach prekolumbijskich korzystali z jej właściwości, zwłaszcza leczniczych. Najczęściej występuje w Ameryce Południowej, Środkowej oraz części Ameryki Północnej – mowa o Teksasie oraz Meksyku. Roślina zwana jest również jako wiśnia z Barbados, gdyż bardzo przypomina owoce tego drzewa. Niekiedy możemy spotkać się z określeniem nadgwiazdki granatolistnej.

dojrzewająca acerola

fot. Mateus Hidalgo, źródło: http://commons.wikimedia.org/, licencja: Creative Commons

Wygląd rośliny

Acerola najczęściej występuje w postaci rozłożystych krzewów, bądź małego drzewka sięgającego do około 5 metrów wysokości, zależy od tego gdzie i w jaki sposób ją hodujemy. W Polsce możemy spotkać się jedynie z wersją doniczkową. Plusem tego są nie tylko lecznicze właściwości, może być także piękna ozdobą w mieszkaniu. Gałązki rośliny są bardzo giętkie i cienkie, dlatego należy delikatnie się z nią obchodzić. Ciemnozielone liście aceroli są owalne i ostro zakończone. Występują okresy, w których roślina je zrzuca, a powodem tego może być zbyt niska temperatura. Kwiaty które z nich wyrastają są delikatnie różowe, występujące w wiązkach. W gorącym klimacie potrafią kwitnąć cały rok, a owoce dojrzewają po około 3 tygodniach. Owoce posiadają soczysty, kwaskowaty miąższ oraz w każdym z nich występują 3 nasiona.

Acerola bogata w witaminę C

Powszechnie wiadomo, że zaleca się spożywania witaminy C, nie tylko przez dzieci, ale również tych dorosłych. Jej właściwości chronią nas przed przeróżnymi infekcjami, zmniejszając ryzyko choroby. Acerola jest jedyną rośliną, w której witamina C występuje w tak dużych ilościach. Zawiera jej niecałe 5 procent, więc śmiało można powiedzieć, że jest to około 100 razy więcej niż w owocach cytrusowych. Trzeba jednak wziąć pod uwagę warunki uprawiania rośliny oraz dojrzałość rośliny. Badania dowiodły, że więcej witaminy C będzie posiadała roślina rosnąca w słońcu (ale trzeba uważać, żeby z nim nie przesadzić). Już jeden do dwóch owoców nadgwiazdki granatolistnej zapewnia nam spożycie dziennej dawki witaminy C. Z kwasem askorbinowym nie należy jednak przesadzić, nie jest toksyczny, jednak nadmiar jego spożycia może powodować dolegliwości żołądka, nudności, biegunkę itp. Także w tym przypadku sprawdza się powiedzenie, co za dużo to niezdrowo.

Wykorzystanie nadgwiazdki granatolistej

Niestety owoce aceroli szybko się psują ulegając fermentacji. Najlepiej, żeby po zebraniu od razu je zjeść, plusem tego jest to, że im mniej dojrzałe owoce, tym więcej witaminy C. Kolejną zaletą jest to, że pomimo lekko kwaśnego smaku smakują dzieciom. Owoce aceroli nadają się do przetwarzanie. Można z nich robić soki, dżemy czy kompoty. To przedłuży ich ważność, a jej właściwościami będziemy mogli cieszyć się o wiele dłużej, przy tym nie korzystając z jednego, tradycyjnego sposobu ich spożywania. Możemy zauważyć, że owoce aceroli pod różnymi postaciami występują w różnych odżywkach witaminowych, bądź w napojach dla niemowląt. Często dodaje się ich do suplementów diety, jako naturalny kwas askorbinowy.

Inne zastosowania owoców rośliny

Owoce malpigii nie tylko dobrze smakują, ale również są sposobem na wiele dolegliwości. Oprócz tego, że dzięki nim zwiększamy swoją odporność organizmu i lepiej się czujemy, roślina doskonale radzi sobie z:

  • biegunką
  • chorobą wątroby
  • czerwonką
  • pokonaniem infekcji

Dodaj komentarz